Indlæser Begivenheder

Alle arrangementer

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Indvielse af Fredsrelief i Faxe Ladeplads

Afholdes søndag 9. juni 2019 kl. 14:00 - 16:00

9.juni 2019 kl. 14 indvier kunstneren Lise Vestergaard et Fredsrelief i stentøj. Det sættes til salg, hvor 75 % af det evt. indkomne beløb går til genopbygning i de 4 lande, hvor Danmark er i krig via anerkendte organisationer.

Grundet materialet kan det holde i ca. 1000 år. Det skyldes, at stentøj er uimodtageligt for frostskader.

Det er på 19 sprog skrevet af mennesker med håndskrift. De er 19 forskellige nationaliteter inklusive dansk. Ordene er ”Fokus på Fred frem for på Krig”. (9. juni er pinsesøndag. Det var den dag, at apostlene talte i tunger = alverdens sprog)

 

Lise Vestergaards baggrund:

– Siden jeg var 12 år gammel har jeg interesseret mig for, hvordan man kan opbygge det bedste samfund og den bedste verden. Og siden jeg var 14 år har jeg haft keramik som min interesse.

– Baggrunden for min interesse for samfundet var mine mange diskussioner med min far. Han tog altid det modsatte synspunkt af mig – og hvis jeg fik skovlen under ham, påstod han, at det, som jeg sagde, var det han havde sagt hele tiden. J  Hmm – Han var lektor i udenrigshandel på Handelshøjskolen. På bagsiden af sit visitkort stod Copenhagen business School. Grundet min fars indsats hedder Handelshøjskolen i dag Copenhagen Business School. I sit arbejde for at oprette en International afdeling af Handelshøjskolen tildelte skolen min far, Harald Vestergaard, på et tidspunkt 3 sekretærer. Det skyldtes, at han led af kræft. Han døde i 1995.

– Jeg kunne selvfølgelig sige mere om min far, men nu var det mit virke som keramisk kunstner, der havde interesse i forbindelse med Fredsrelieffet. Det bliver for resten ca. 180×180 centimeter. Der er en ramme udenom selve relieffet. Det består af håndtryk med navne på flere end 15 mennesker. Hovedsagelig etniske danskeres.

– Min interesse for keramik startede på ungdomsskole, hvor jeg meldte mig som 14 årig. Jeg drømte dog ikke om at blive keramiker. På det tidspunkt var min store drøm at blive etnograf og udforske fremmede landes kulturer. Den drøm blev dog knust grundet ikke særligt rare begivenheder i mit liv. Jeg har faktisk søgt og blevet afvist fra 6 uddannelser 10 steder i Danmark. Ret almindelige uddannelser. Det var i 1984.

– Ingen kan forhindre mig i at lave keramik, tænkte jeg så.

– Skal lige sige, at jeg drog til Japan i 1978 og blev der i sammenlagt 2 år. Min første kæreste var japaner, så det var ligetil både at lære noget mere keramik og lære om en HELT ANDEN KULTUR.

– I Japan lærte jeg så at dreje i ler. Hidtil havde jeg ikke ville dreje, da masseproduktion eller serieproduktion hører til en fabrik, syntes jeg …

– I 1985 tog jeg så til Bornholm og arbejdede på forskellige keramikværksteder dér. Det var i keramikkens storhedstid dengang. Siden overtog glasfaget fuldstændig og mange keramikere gik nedenom og hjem. I en 20-30 årig periode var keramik helt yt. Både Kæhler i Næstved, Den kongelige porcelænsfabrik, Bing og Grøndahl gik ned og mange måske de fleste danske keramikere og pottemagere søgte andet arbejde og andre uddannelser. Keramikfabrikken MOKnudsen i Vordingborg gik også ned og blev overtaget af Cerama, hvor indehaveren Eli blev ved at tro på keramik. Han solgte dog også glasråvarer og glasværktøj og ovne samt forme til porcelænsdukker. For ca. 15 år siden blev keramik pludselig THE THING i USA. Dette har bredt sig til Danmark for ca. 5 år siden og keramik har så småt fået en renæssance.

Tilbage til Fredsrelieffet og mit forhold til FRED

– I 2009 og 2012 tog jeg til Palæstina. Jeg havde nemlig mødt en palæstinensisk kvinde på Ryslinge højskole. Hun inviterede mig til sit hjem hos forældrene på Vestbredden i Palæstina, Israel. Jeg anede intet om forholdene, men ønskede at se nærmere på ornamenter, som arabere er så dygtige til at lave og at tage billeder af hverdagen på Vestbredden i Palæstina. Jeg tog ca. 1500 billeder på Vestbredden af hverdagen dér.

– Jeg havde hørt om en masse krig og ballade dernede så tog et lille Fredsrelief med derned. Det var i flere stykker beregnet til at blive indrammet og var i min håndbaggage.

Det befinder sig stadig den dag i dag i nærheden af Betlehem, der er på Vestbredden. Idet det var en kristen arabisk familie, som Lise Vestergaard besøgte, blev det ikke til noget med at besøge en moské og se ornamenter dér. I stedet holdt Lise Vestergaard et foredrag om keramik med nogle billeder af mit keramik, som hun havde medbragt på en CD. En ansat på Kulturcenteret i Betlehem oversatte mit engelske til arabisk. Liseunderviste også nogle unge i keramik på et center for handicappede. Dér behøves jo ikke sprog.

Det var faktisk ikke i Palæstina, hendes særlige interesse for FRED begyndte.. Det var i 2003, da Anders Fogh Rasmussen sendte danske soldater i krig i Irak. Dengang begyndte Lise at lave fredsskåle. Hun opfatter ledere som sender unge ud i angrebskrig som nogle kujoner, der er bange for at gå i dialog. Det beviste Anders Fogh Rasmussen også i forbindelse med Muhammed-tegningerne, hvor han var for meget af en kryster til at byde udsendte diplomater fra arabiske lande velkommen, de ønskede en dialog med ham. Eklatant fejg var og er han.

Lise Vestergaard far måtte gå under jorden som 16-årig under 2. verdenskrig i Danmark grundet fredeligt modstandsarbejde. Lederen af hans gruppe, Hjørring Gymnasiums tysklærer, blev taget af Gestapo.

Lise Vestergaard kan også fortælle, at min amerikanske morfar meldte sig som ambulancechauffør under 1.verdenskrig, da han var 17 år og af den grund foragtede europæere for krigsgalskab. Dette afholdt dog ikke hendes morfar for at melde sig som soldat under 2.verdenskrig. Han blev dog afvist idet han var forsørger af 4 børn. Blandt andet min amerikanske mor.

Lise Vestergaard har udstillet flere steder og underviser også i keramik.

Sidste år fejrede hun 40 års jubilæum med keramik.

Vedlagt er et billede af det lille Fredsrelief, der i dag befinder sig i nærheden af Betlehem på Vestbredden

og et billede af en skulptur med denne tekst på fisken: When good people are Silent it gives way for Violence of The bad (people). Det er en tekst af Martin Luther King, som jeg har forkortet. Skulpturen hedder Den tavse borger.

 

Sted:  Strandvejen 118, 4654 Faxe Ladeplads. 35 km syd for Køge, 5 min´s gang fra vandet.

Tid: 9. juni kl. 14

Tid

Dato:
søndag 9. juni 2019
Tidspunkt:
14:00 - 16:00

Alle arrangementer