Faxe

Borgere splittede om hagekors på museumsfacade

På Østsjællands Museums facade hænger i øjeblikket et kæmpe stort banner som reklame for en særudstilling om Anden Verdenskrig. Banneret har vakt en del debat i området, idet ikke alle bryder sig om museets nye banner.

Det ene flag på banneret viser Dannebrog, mens det andet  viser nazisternes sorte hagekors på den rød-hvide baggrund, som vi kender fra historiebøgerne.

Ifølge TV2 ØST har hollænderen Erik Paul Van Leenen, der til daglig bor i Faxe, klaget til museets ledelse og Faxe Kommune og opfordret dem til at fjerne banneret med det nazistiske symbol.

Han bakkes op af Michael Sørensen, der selv bor i Faxe. Han mener, at det er upassende, at flaget med hagekorset skal hænge på en offentlig bygning:

– Med al den ondskab og de mennesker, man har udryddet i forskellige lejre i Polen og Tjekkiet, synes jeg, at det er skudt ved siden af, når man sætter sådan et flag op på facaden lige ved siden af det danske flag, fortæller Michael Sørensen til TVs ØST.

Men der har været tanker bag hagekorset på museumsfacaden, understreger direktør for Østsjællands Museum Peter Gravlund Nielsen, ifølge TV2 ØST.

– Sådan et stærkt symbol som hagekorset hører hjemme på museet, fordi vi laver en udstilling, der handler om besættelsen og den meget mørke periode i vores historie. Hagekorset hænger uløseligt sammen med den periode, siger han.

Samtidig anerkender Peter Gravlund Nielsen, at symbolet har påvirket flere borgere i området, men han har ikke intentioner om at fjerne banneret fra museet.

– Det var en del af virkeligheden i de fem år, vi var besat. Der hang dette uelskede symbol i hele landet og repræsenterede det styre, som Danmark var presset inde under, siger direktøren.

Kommentarer