Haslev

Debat: Stop nu de fup vejtræs-fældninger Park & Vej

Foto: Jesper Petersen

Åbent brev til Faxe Kommune; Park & Vej m.fl.

 

Skrevet af Jesper Petersen

For syv år siden erklærede Faxe Kommune krig mod vejtræer. Hundredevis af skønne vejtræer er siden fældet. For at forhindre ulykker forårsaget af væltende træer. Eller rettere, for at undgå erstatningskrav fra bilister kvæstet af væltende vejtræer. Ingen bilister er imidlertid nogensinde kvæstet af væltende vejtræer i Faxe Kommune. Såvidt vides er en kommune kun én gang blevet gjort ansvarlig for en sådan meget usandsynlig begivenhed.

Der er andre usammenligneligt større risici for bilister. F.eks. mobilafhængiges ulovlige telefonsnak under kørslen. Eller sammenstød med den voksende bestand af vilde hjorte, bl.a. store kronhjorte, farlige veje m.m.

Den reelle grund til vejtræsfældningerne er således snarere den attraktive sideeffekt i form af billig eller gratis brænde til Park & Vejs ansatte.

Her på vores vej, Søtorupvej, er der i flere omgange fældet store flotte, sunde vejtræer med samme risikomoment for trafikken som nedstyrtende fly og satellitter.

Og jeg har grundigt dokumenteret kommunens utroværdighed. Bl.a., at Park & Vej selv påfører vejtræerne stores skader, så træerne risikerer at blive svækket af råd. Kommunen har beklaget. Men i sidste uge skete det så igen. (Se foto)

Vejtræerne skades, når sideskud ved stammebasis slås med de forfærdelige buskrýddere. Og hvad skal dette CO2 forurenende arbejde – i en klimakommune! – overhovedet til for? Hvorfor må træerne ikke have de mindste lodretvoksende småskud lige og ad stammerne?

Under min seneste brevveksling med Par & Vej blev jeg lovet, at man ville undlade at fælde et meget lille vejtræ med enkelte udgåede grene – som svalerne er så glade for at side i nu da luftledningerne langs vejene er væk. Træet hælder tydeligt bort fra vejen, så hvis det en dag væltede, ville det ikke falde ind over vejen. Men for få dage siden blev der skåret et kryds i dette træ. (se foto) Samt yderligere tre træer på Søtorupvej, der heller ikke er til fare for trafikken. Søtorupvej har allerede mistet en femtedel af sine store flotte vejtræer.

Så, Park & Vej, stop nu jeres fup vejtræs-fældninger! Og hold hvad I har lovet. Ophør med at fælde vejtræer, der ingen reel trafikrisiko udgør, bare for at få billig eller gratis brænde.

Kommentarer