Haslev

Debat: Udenlandsk arbejdskraft er unødvendig

Udenlandsk arbejdskraft er unødvendig – jeg har din næste medarbejder.

 

Skrevet af Jonas Burmeister, formand for 3F Midt & Østsjælland

 

Mens arbejdsgivere råber efter arbejdskraft, siger jeg: der er masser af ledige, kvalificerede danske medarbejdere

Da Statsminister Mette Frederiksen åbnede Folketinget tidligere på måneden, fortalte hun:

– I Danmark er der stadig fremgang. Beskæftigelsen er høj. Ledigheden er lav. Meget går godt.

Der er mange arbejdsgivere som råber højt om, at der ikke er nok arbejdskraft til at løfte opgaven, det er jeg ikke enig. Vi har masser af ledige folk, der hellere end gerne vil bidrage til fællesskabet. Men det er en bekvem undskyldning for de arbejdsgivere, der gerne vil undergrave den danske model ved at ansætte billig udenlandsk arbejdskraft. Det går udover den danske tradition for overenskomster og ordentlige arbejdsforhold.

Samtidigt står vi i 3F med dygtige, ledige medlemmer, som hellere end gerne vil ind på arbejdsmarkedet. Faktisk har både jobcentre, A-kasser og fagforeninger alle en række platforme og stisystemer til rådighed, så virksomhederne nemt kan henvende sig, få hjælp til at finde den rette arbejdskraft og på den måde kan ansætte medarbejdere under ordentlige forhold.

Det viser sig, at det kun er 1,3% af de virksomheder, der mangler arbejdskraft, rent faktisk gør brug af de muligheder, der bliver tilbudt via jobcentre, A-kasser og fagforeninger. Ergo arbejdsgiverne insisterer at lede efter arbejdskraft, hvor den ikke er at finde. Eller sagt på en anden måde, de foretrækker den arbejdskraft, der er billigst, men sjældent bedst.

Det er et fælles ansvar at skabe et arbejdsmarked, hvor efterspørgslen for arbejdskraft bliver mødt. I 3F er vi stolte af vores indsats. Vi opkvalificerer vores medlemmer, så deres kompetencer stemmer overens med det, arbejdsgiverne søger. Men vi har også fremtiden for øje. I 2025 vil vi mangle 70.000 faglærte, og derfor gør vi en indsats for, at faglærte uddannelser bliver mere attraktive for unge.

Der skal investeres i de unge for at fremtidssikre vores arbejdsstyrke. Lige nu er der ca. 10.000 elever, som venter på at blive optaget i praktik. De kan også bidrage til at skabe vækst i vores land.  I 3F gør vi vores del, for at sikre kloge hænder og hoveder. Men virksomhederne skal også tage deres del af ansvaret. De skal tage lærlinge og de skal ansætte dansk arbejdskraft.

Kommentarer