Haslev

Kæmpe forskel på hvor meget de sjællandske kommuner udliciterer

Snerydning og drift og vedligeholdelse af kommunens veje, parker og grønne områder er nogle af de kommunale opgaver, som flest kommuner har valgt at udlicitere til private virksomheder. Men mens fire af de syd- og vestsjællandske kommuner er blandt Danmarks bedste til at udlicitere tekniske opgaver, har andre lang vej igen.

Lige omkring halvdelen af opgaverne på det tekniske område i de syd- og vestsjællandske kommuner er i dag lagt i hænderne på private virksomheder. Det er lidt mere end landsgennemsnittet, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.

Men mens den absolutte topscorer, Greve Kommune udliciterer mere end 77 procent af opgaverne fulgt af Odsherred, Solrød og Holbæk, så er andre kommuner mere tilbageholdende. Kommuner som Lejre, Lolland og Faxe halter langt bagefter, her bliver henholdsvis 26, 34 og 37 procent af de tekniske opgaver varetaget af private. Og det ærgrer formanden for Dansk Byggeri Sjæland & Lolland-Falster Jesper Toftebjerg Andersen.

Jeg vil opfordre de kommuner, der ligger i bunden, til at lade sig inspirere af dem i toppen. For det er både dumt og dyrt at lade være. Kommunerne går glip af store besparelser, vækst og private arbejdspladser, der giver skatteindtægter og råd til mere velfærd. Og det er mange penge, der er tale om, siger Jesper Toftebjerg Andersen.

Dansk Byggeris beregninger viser, at de syd- og vestsjællandske kommuner kunne spare over 66 millioner kr. tilsammen, hvis alle kommuner skruede op for deres udlicitering af de tekniske opgaver, så de kom op på niveau med de 10 procent bedste kommuner i landet som for eksempel Odsherred og Greve.

Det er ikke urealistisk, og der er ikke noget at vente på, for tekniske opgaver kan nemt udliciteres.   Både den enkelte kommune og de lokale virksomheder går glip af gevinsterne, hvis de private ikke får chancen, siger formand for Dansk Byggeri Sjæland & Lolland-Falster, Jesper Toftebjerg Andersen

Kommentarer