Kæmpe udfordring i detailhandlen bliver forsømt i ny aftale om hjælpepakker

Tøj-, sko- og sportsbutikker brænder fortsat inde med vintervarer. Det ændrer den nye politiske aftale om hjælpepakker ikke på. Der er akut behov for en genåbningsplan, og indtil da bør politikerne hjælpe butikkerne med en løsning på deres allerstørste udfordring, lyder det fra Dansk Mode & Textil.

Brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T) anerkender, at der flere gode elementer i tirsdagens brede politiske aftale om at udvide hjælpepakkerne til erhvervslivet. Adm. direktør i DM&T, Thomas Klausen, fremhæver blandt andet den forhøjede kompensation til selvstændige og forenkling og forbedring af ordningen om kompensation for faste omkostninger som meget vigtige.

Alligevel så han helst, at der slet ikke var behov for at kompensere erhvervslivet.

”Vores største ønske for danskerne, detailhandlen og de virksomheder, der leverer til den, er, at der hurtigst muligt bliver vedtaget en ansvarlig plan for en genåbning med særligt fokus på udvalgsvarehandlen. En plan der naturligvis har respekt for det generelle smittebillede, men samtidig også har respekt for de mange tusinde små detailhandlere, som lige nu må finde sig i at være tvangslukket og magtesløst må se til, mens supermarkeder og andre sælger udvalgsvarer i lange baner. Den konkurrenceforvridning gør voldsomt ondt på en branche, der allerede er i knæ,” siger Thomas Klausen.

Han er langtfra jubeloptimistisk, når det kommer til en hurtig genåbning, og derfor anerkender han også, at der er behov for et sikkerhedsnet, der kan sikre, at virksomheder, selvstændige og lønmodtagere kommer gennem den aktuelle nedlukning.

Trods de positive elementer, ser DM&T dog en afgørende mangel i den nye aftale.

”Man vælger at oprette en pulje på 35 mio. til kompensation for letfordærvelige sæsonvarer. Dermed anerkender man politisk, at der er et problem med sæsonvarer, men det åbenbart kun et problem, hvis der er tale om marcipan eller juleøl,” siger Thomas Klausen og fortsætter:

”Det hjælper bare ikke de tusinder af tøj-, sko- og sportsbutikker, som brænder inde med vintervarer, der er praktisk talt umulige at sælge, når nedlukningen ophører. Men det efterlader butikkerne og de virksomheder, der leverer til dem, i en meget udsat position. Med så mange penge bundet i et lager af vintervarer, har de ganske enkelt ikke råd til at købe nye forårsvarer, som ellers er det, kunderne vil efterspørge efter genåbningen. Det giver alvorlige problemer.”

Thomas Klausen har svært ved at se logikken i, at man bruger milliarder på at understøtte butiksejerne og deres ansatte uden at adressere de voldsomme problemer, de allerede står i, og som kun vil blive forværret, hvis nedlukningen varer ved. DM&T har tidligere pointeret, at det lokale butiksliv er i overhængende fare for at forsvinde, og det ændrer aftalen desværre ikke på.

”Der er behov for, at Christiansborg erkender omfanget af det her problem. Både i Holland og Tyskland har politikerne erkendt, at der er et særligt behov for at kunne kompensere netop vintervarer. Derfor har man inkluderet dette i de eksisterende hjælpepakker, og det vil jeg endnu en gang opfordre de danske politikere til at lade sig inspirere af netop de lande, så vi ikke mister de små, selvstændige tøj-, sko- og sportsbutikker,” siger Thomas Klausen.

Han har masser af roser til overs for de butikker, der bl.a. benytter Instagram og Facebook som nye salgskanaler og dem, der på rekordtid har stablet en webshop på benene, men understreger, at det ikke løser problemet.

”Det vidner om både kreativitet og kampgejst, hvilket giver håb for detailhandlen. Men det kan ikke generere tilnærmelsesvis samme salg, som hvis butikkerne var åbne. Derfor har vi akut behov for en genåbningsplan, og indtil da er der behov for yderligere politisk handling for at hjælpe detailhandlen igennem. Ellers risikerer vi at miste en meget væsentlig del af bybilledet i mange danske byer,” afslutter Thomas Klausen.

DM&T har tidligere foreslået en række erhvervs- og finansordførere i Folketinget, at man indfører kompensation for sæsonvarer. DM&T præsenterer i dag et udbygget forslag, som læner sig op ad den tyske model og kan inkluderes i den eksisterende aftale om kompensation for faste omkostninger.

Kommentarer