Haslev

Kom og vær med, når Møn fejrer mørket

Foto: Ruslan Merzlyakov

Det lyder måske helt sort, men den er god nok. Møn fejrer sit usædvanlige mørke, og du er inviteret. Møn Mørkefestival 2019, der afholdes 19. oktober, byder på et overflødighedshorn af aktiviteter for hele familien – vel at mærke oplevelser, hvor mørket på Møn er den altafgørende ingrediens.

Møn og Nyord er som de eneste steder i Norden certificeret som Dark Sky-park, og det bliver fejret lørdag den 19. oktober ved en familiefest, hvor mørket er i centrum. Møn Mørkefestival 2019 afholdes ved Jydelejet på Østmøn.

Møn Mørkefestival 2019 er en anderledes festival, fordi samtlige aktiviteter på programmet byder på oplevelser i mørket. Hvad enten du vil udforske naturen med løbe- eller vandresko, gå på rav-ekspedition med UV-lys eller nyde en gourmet-middag under den åbne nattehimmel.
Et af festivalens helt store trækplastre er dansk-lettiske Ruslan Merzlyakov, der er én af verdens allerbedste astrofotografer. På Møn Mørkefestival kan alle med interesse for stjernefotografi få en stor oplevelse, når Ruslan Merzlyakov fortæller om det fascinerende ydre rum og giver tips og tricks til, hvordan man tager de bedste billeder i nattemørket.

Øjenåbner i mørket
Festivalen afholdes lørdag den 19. oktober og dermed i skolernes efterårsferie. Arrangørerne håber derfor, at også familier fra fx Storkøbenhavn finder vej til Møn. For selv om festen afholdes i mørket, så lover arrangørerne, at Møn Mørkefestival vil være en ’øjenåbner’.
Dark Sky-certificeringen af Møn og Nyord er en garanti for, at man her kan opleve det naturlige mørke, takket være en minimal lysforurening. Det betyder, at man kan se en helt klar stjernehimmel og Mælkevejen – det ser man ikke i København på grund af byens lys.
– Jeg er sikker på, at både børn og voksne fra storbyen vil få sig lidt af en overraskelse, når de oplever det naturlige mørke, som vi har glæde af på Møn, siger Simon Zachodnik, ansvarlig, House of Møn.

Møn Mørkefestival 2019 arrangeres af House of Møn, Klintholm Gods Lake Apartments samt en række medarrangører, som hver især bidrager med spændende mørke-aktiviteter. Hos VisitSydsjælland-Møn A/S er der glæde over, at lokale ildsjæle på Møn går nye veje og skaber anderledes festivaler.

– De fleste ved godt, at vores natur, strande og skove er dejlige på en varm sommerdag. Men flere må gerne få øjnene op for, at der også på en mørk efterårsaften venter store oplevelser her i SydkystDanmark. En anderledes fest som Dark Sky Møn Event, hvor mørket og den klare stjernehimmel spiller hovedrollen, kan du ganske enkelt ikke opleve andre steder i landet. Den slags events er med til at tiltrække gæster uden for højsæsonen, hvilket vi har brug for, siger Martin HH Bender, direktør i VisitSydsjælland-Møn A/S.

Ruslan Merzlyakov
Ruslan Merzlyakov (23 år) er født i Letland og professionel og prisvindende astrofotograf. Ruslan er én af verdens bedste astrofotografer ifølge Royal Museums Greenwich’s konkurrence Astronomy Photographer of the Year (2017, 2018, 2019). Mange af hans billeder er blevet vist af NASA, National Geographic, Forbes, Digital Foto, Visit Denmark, Visit Norway, TV2 m.fl.

PROGRAM FOR DARK SKY MØN EVENT
MØN MØRKEFESTIVAL 2019
D. 19. oktober (lørdag i efterårsferien) kl. 18.30-22.30 fejrer vi mørket, når “Møn Mørkefestival 2019” inviterer til fede aktiviteter, koncert og hygge i Møn Dark Sky Park ved Jydelejet på Østmøn.
——————————————————————————————-
PROGRAM:
Kl. 18.30: Velkomst og åbningstale v. Susan Thydal.
Kl. 18.45: ”The return of darkness” v. Ruslan Merzlyakov og Ole Eskling.
Kl. 19.00: AKTIVITETER STARTER & STANDE ÅBNER:
Kl. 19.10: Dark Sky Crossløb (4, 8 eller 12 km – tilmelding på www.dgi.dk/arrangementer – mulighed for bad).
Kl. 19.15: Camønoen by night med camønopause (camønovandring på ca. 4 km inkl. stop på ruten).
Kl. 19.15: “Walk & Talk” i mørket med Folkevandringen v. Carsten Ohm.
Kl. 19.15: Dark Sky gourmetmiddag (tilmelding på www.lakeapartments.dk – begrænset antal).
– Rav-oplevelser med UV lys med GeoCenter Møns Klint og ravekspert Anders Damgaard (stand/område).
– Naturoplevelser for børn og voksne med Mønspejderne i mørket (stand/område).
– Oplev nattehimlens magi med astrofotograf Ruslan Merzlyakov (stand/område).
– Mød dyrene i mørket med Naturguide Møn (stand/område).
Kl. 21.00: Crossløb præmieoverrækkelse + “Årets Dark Sky pris” + Lodtrækning om fede Dark Sky præmier.
Kl. 21.15: Koncert: ”Hush med Aske Jacoby”.
Find også følgende stande ved arrangementet:
– Dark Sky infostand
– Vælg den rigtige belysning
– Dark Sky Møb & Nyord bogudgivelse v. fotograf Per Rasmussen
– Få taget dit eget stjerne-foto-portræt
– Fede Dark Sky gadgets (“astromarked”)
LINK TIL PROGRAM PÅ FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/571961273339769/

Kommentarer