Haslev

Kulturmiljøer i fokus på Arkitekturens Dag

Den første mandag i oktober er arkitektur og byplanlægning i centrum, når Arkitekturens Dag markeres med et væld af forskelligartede arrangementer over hele landet. I år er der især fokus på den betydning, vores kulturmiljøer har for vores byer.

 

Hvert år på Arkitekturens Dag inviterer kommuner, kulturinstitutioner, foreninger og tegnestuer i hele Danmark alle til at opleve, hvordan arkitektur og planlægning er med til at forme vores liv og samfund. I år er ingen undtagelse. Mere end 50 arrangører er med på programmet, når arkitekturens festdag fejres mandag den 7. oktober.

– Arkitekturens Dag er en festdag, en dag hvor tegnestuer, institutioner, kommuner med flere åbner dørene og viser, hvordan vi alle er involveret i skabelse af den arkitektoniske kvalitet, som gør en forskel i menneskers liv, siger Johnny Svendborg, formand for Arkitektforeningen, der er tovholder for Arkitekturens Dag i Danmark.

Efter et folketingsvalg, hvor der har været stor opmærksomhed på sammenhængen mellem byudvikling, arkitektur og politik, vil Arkitektforeningen i år bruge dagen til at sætte fokus på arkitekturpolitik og kulturmiljøer. I Faxe er der mulighed for at komme på bustur til de mange smukke kulturmiljøer, som findes i kommunen.

– En af de mest vedkommende vinkler i arkitekturpolitik er helhedstænkning, historisk og stedsspecifik forståelse i kulturmiljøer. Det er på Arkitekturens dag, at vi også taler om det, som er mere end den enkelte bygning, at vi taler om bevaring og udvikling af det skønne i helhederne. Det er ofte helhederne i disse kulturmiljøer, som skaber identitet, samhørighed og betydning for mennesker samt skønhed, som er både mærkbar og målbar, fortæller Johnny Svendborg.

Faxe Kommune har netop fået 39 kulturmiljøer gennemgået af Arkitektskolen Aarhus som led i et stort forskningsprojekt, som er støttet af Realdania. Og kommunen inviterer derfor på tur til et udvalg af de udpegede kulturmiljøer.
 

God arkitektur præmieres

Ud over et spændende program med arkitektur og byudvikling i fokus uddeler flere af landets kommuner arkitekturpriser på Arkitekturens Dag.

– Bygningspræmiering er ikke bare en pris for arkitekten og bygherren, men også en pris, der er til glæde for hele kommunen, da den er med til at sætte fokus på velfungerende byggerier, byrum og landskaber, der højner kvaliteten i bymiljøet og er til glæde og gavn for alle, der bor og arbejder i kommunen, siger Arkitektforeningen direktør Lars Autrup.

Der bliver blandt andet delt priser ud i Middelfart, Faaborg, Kolding, Næstved, Viborg, Aalborg, Aarhus, Vejle og Herning
 

FAKTA

Arkitekturens Dag fejres altid den første mandag i oktober.

I Danmark er Arkitektforeningen tovholder for Arkitekturens Dag. Sammen med kommuner, kulturinstitutioner og tegnestuer inviterer Arkitektforeningen hele Danmark til at se, mærke og tale om arkitekturen omkring os.
Formålet med Arkitekturens Dag er at sætte fokus på arkitekturen, arkitekters kompetencer og virke og betydningen af vores byer, bygninger, landskab og miljø. Dagen er for alle og arrangementerne spænder vidt.

 

Læs mere og se det samlede program her.

Kommentarer