Haslev

Landsindsamling til fordel for udsatte i Danmark

Tekst og Foto: Simon Krogh, Kirkens Korshær.

Korshærsbladet har spurgt to ildsjæle fra Haslev ind til deres arbejde som frivillige – og særligt som indsamlere med raslebøssen for landsindsamlingen, der i år foregår søndag den 26. november.

Ruth Davidsen og Kristian Hansen er begge frivillige i Kirkens Korshærs genbrugsbutik i Haslev, men med to vidt forskellige baggrunde for deres frivillige virke.

De lægger begge to mange timer i Kirkens Korshær. Ruth Davidsen startede allerede i 1978 og var med til åbningen af genbrugsbutik nr. 25 i Haslev i 1981. I dag har Kirkens Korshær omkring 250 butikker rundt om i Danmark, så der er løbet lidt vand i åen siden da. Ruth Davidsen har desuden lagt 25 år i regionsudvalg og repræsentantskaber i Kirkens Korshær, så hun har aftjent sin værnepligt, når hun i år trækker sig fra regionsudvalget.

Kristian Hansen kom til, da han blev pensioneret og havde brug for at komme ud og lave lidt blandt mennesker. Efter et par år som frivillig i KFUM, kom han over i Kirkens Korshærs butik i Haslev for at stå for elektronik, og siden har det også grebet om sig for ham.

– Det ligner snart et fuldtidsarbejde, og min kone siger, der efterhånden står lige lovlig meget ‘KK’ på kalenderen, som han siger.

Alligevel påtog de sig i 2016 at være med til at opbygge landsindsamlingen fra bunden. Et stort arbejde, for Kirkens Korshær havde ikke holdt landsindsamling siden 1938, da indsamlerne blev sendt på gaden sidste år.

Alle får hjælp

Den ekstra indsats, som Kirkens Korshærs landsindsamling kræver, stiller Ruth Davidsen og Kristian Hansen gerne op med, selvom det daglige arbejde kan fylde en del. De var begge med til at organisere landsindsamlingen sidste år sammen med tre andre. Og når det kommer til spørgsmålet, om de er med igen den 26. november i år, er de det selvfølgelig også.

Man fornemmer nemlig hurtigt, at indsamlingen er vigtig. Det skal selvfølgelig passe ind med de andre aktiviteter at forberede, som Kristian Hansen siger, men i Haslev går arbejdet med indsamlingen allerede på andet år godt og glat. Ikke mindst er indsatsen for at skaffe indsamlere nemmere at overskue anden gang.

Indsamlerne melder sig af mange årsager og mange først på indsamlingsdagen. Men en vigtig del af tilgangen ligger også i at spørge de nærmeste, kunder i butikkerne, eller folk man møder.

Og dybest set behøver det ikke være den stor salgstale, man ruller ud. Ruth Davidsen forklarer:

– Det er jo bare et par timer en søndag formiddag. Men hvis jeg skulle bruge mere hårdtslående argumenter, så er det at der også er mennesker i Danmark som er fattige og ikke har til dagen og vejen og at det er alle i Danmark, som får vores hjælp, det siger vi rigtig meget.

Det kunne ske for en selv

Ofte er folk venlige og til tider morsomme, selv når de siger nej tak – og heldigvis er modtagelsen af indsamlerne meget positiv, selvom Kirkens Korshær ikke er de eneste der samler med raslebøssen. Den gode ånd omkring landsindsamlingen giver heldigvis også mere end den kræver.

– Når vi går ud og bruger et par timer på at samle ind, så giver man jo ikke bare, man får også meget med fra menneskerne man samler ind fra, siger Ruth Davidsen.

De oplever at det oftere er tilfældet, at man som indsamler er ventet i hjemmene og dem uden kontanter også gerne vil betale med mobilen. På det åndelige plan gør årstiden i november også noget for den ånd, der er omkring indsamlingen.

– Vinteren får en til at tænke endnu mere på dem der må sidde på gaden, siger Ruth. Og det er noget nemmere at få folk til at give, når man gør folk opmærksom på, at det er vigtigt at gøre noget for de fattige i Danmark. Dem, der er gået ned med flaget og er havnet på gaden i kulden, det kunne have sket for en selv, tilføjer Kristian Hansen.

De er glade for den hjælp, kirken i Haslev yder til indsamlingen, da de sørger for lokaler, lidt forplejning på dagen og hjælp til at sætte ruterne, og det gør arbejdet nemt og hyggeligt.

De 28 indsamlere fra kredsen samlede 25.000 kroner ind sidste år – et resultat begge er godt tilfredse med, og som de håber bliver større i år.

2016 var første gang, Kirkens Korshær holdt landsindsamling siden 1938. Omkring 3000 frivillige samlede over 3,2 mio. kroner ind til det stigende behov for Kirkens Korshærs arbejde

De indsamlede midler går til Kirkens Korshærs arbejde for hjemløse og udsatte mennesker i Danmark på varmestuer, væresteder, herberger og samtaletjenester

Læs mere og tilmeld dig på www.danmarkmodfattigdom.dk

Eller tilmeld dig i den nærmeste af Kirkens Korshærs genbrugsbutikker

Har du spørgsmål om landsindsamlingen, så kan du ringe på telefon 3312 1600.

 

Kommentarer