Haslev

Resultat af skolevalg 2019

Flest stemmer til blå blok ved skolevalget torsdag d. 31. januar 2019.
Landets 8., 9. og 10. klasseelever har talt. Danmark er blåt, hvis det alene er op til de unge. Socialdemokratiet er dog landets største parti – også i Region Sjælland. Efter tre ugers Skolevalg kulminerede det hele torsdag aften med en stor valgfest på Christiansborg, hvor valgresultaterne fra landets regioner tikkede ind i Landstingssalen til store jubelbrøl fra ungdomspolitikerne.

I løbet af dagen havde 63.463 elever fra 8., 9. og 10 klasser landet over været forbi stemmeboksen for at sætte deres kryds ved det parti, som de er mest enige med. I Region Sjælland vinder Socialdemokratiet Skolevalget 2019 med 23,2 procent af stemmerne, Venstre fik 15,8 procent, mens Det Konservative Folkeparti kommer ind på en tredjeplads med 13,8 procent.

På landsplan fik blå blok samlet set 51,2 procent af procent af stemmerne mod 48,8 procent til rød blok. Find det samlede overblik for valgresultaterne på landsplan her.

– Folketingets sammensætning står til at blive ændret totalt, hvis de unge måtte bestemme. Nogle partier bliver mere end fordoblet, mens andre halveres. Dansk Socialdemokratisk Ungdom, der ved de to forrige skolevalg har stået svagt, er nu næsten på samme niveau som moderpartiet. I absolut antal stemmer har blå blok fået flest, men hvis man tager højde for spærregrænsen på to procent, som Nye Borgerlige og Kristendemokraterne netop ikke når op på, får rød blok alligevel flest mandater, siger valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

– Jeg er simpelthen så stolt af DSU og Socialdemokratiet, og det jeg er allermest stolt af, det er at socialdemokratiet er et nuanceret parti. Det her viser, at skoleeleverne ikke er interesserede i de populære svar, de er interesserede i de rigtige svar. Det er fantastisk det her, siger Frederik Vad Nielsen fra DSU.

Og Venstres Ungdoms formand, Jacob Sabroe, udtaler:
– Der er stadigvæk klart flertal til blå blok. Ungdommen vil stadigvæk gerne have Lars Løkke Rasmussen som statsminister. 51,2 procent har peget på blå blok. Venstre er klart det største borgerlige parti, der er masser at glædes over.

 

Tre ugers valgkamp med fokus på den gode debat er slut

Valgaftenen afsluttede en tre uger lang valgkamp, hvor eleverne har valgt mærkesager, lavet kampagner og lært om god debatskik. Det er ungdomspartierne, der har kæmpet om elevernes stemmer ved mere end 500 debatter på skoler rundt om i landet.
Valgaftenen blev vist på Folketingets tv-kanal, via Folketingets hjemmeside ft.dk samt på Facebook under ’Skolevalg 2019’ og ’Folketinget’. Desuden dækkede DR begivenheden på forsiden af dr.dk, hvor værterne Lasse Winther fra DR SnapChat, Anna Lin Lundsgaard fra DR Ultra samt studievært og valgekspert Ask Rostrup fra DR Nyheder kommenterede og stillede om til deres reporter på Christiansborg samt til valgfester rundtom i landet.

Om Skolevalg 2019

• Skolevalg 2019 er et tre uger langt undervisningsforløb udformet som en valgkamp.

• Mere end 80.000 unge 14-17-årige fra 850 skoler fordelt over hele landet deltager i Skolevalg 2019.

• Eleverne vælger mærkesager, laver kampagner og debatterer, inden de på valgaftenen, torsdag den 31. januar, sætter kryds ved det parti, de er mest enige med.

• Undervisningsforløbet slutter med en stor valgfest på Christiansborg i Landstingssalen den 31. januar, hvor valgresultatet bliver afsløret. Hele valgaftenen bliver vist direkte på Folketingets tv-kanal kl. 19 – 20.

• Skolevalg skal være med til at dæmme op for tendensen til, at unge, nye vælgere ikke stemmer i samme udstrækning som resten af befolkningen. Undervisningsforløbet skal tanke eleverne op med politisk selvtillid, så de oplever, at de er kompetente og vidende nok til at gøre sig gældende i demokratiet.

• Ca. 55.000 elever fra 540 skoler over hele landet vil opleve en debat med ungdomspartierne på deres skole. Til debatterne deltager ungdomspolitikere fra alle de politiske ungdomspartier. Debatterne bliver arrangeret af Dansk Ungdoms Fællesråd.

• Skolevalg arrangeres af Folketinget og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd. Formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve et valgkampforløb og en rigtig valghandling.

Kommentarer