Haslev

Sjællænderne: Politikerne har skabt fattigdommen

Mere end hver tredje sjællænder giver politikerne ansvaret for den stigende fattigdom i Danmark.

 

37 procent af sjællænderne mener, at det er politikerne, der har skabt fattigdommen i Danmark. Det viser en ny rundspørge, som Voxmeter har lavet for Kirkens Korshær.

Og det har de ret i, ifølge lektor i sociologi ved Københavns Universitet, Jørgen Elm Larsen.

– Det er fuldstændigt politisk. Det er kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, der har skabt flere fattige, især flere fattige børn, og det er op til politikerne, om de vil ændre på de ydelser, siger Jørgen Elm Larsen.

Ifølge Danmarks Statistik var næsten 260.000 danskere fattige i 2017. En stigning på 26 procent siden 2015. Integrationsydelsen blev indført i 2015, kontanthjælpsloftet i 2016, begge med det argument, at de skulle motivere modtagerne til at komme i job.

Ifølge Jørgen Elm Larsen er problemet, at det er syge mennesker, der er blevet ramt af de lave ydelser. Motivationen virker ikke, fordi modtagerne af de lave ydelser har for store fysiske og psykiske helbredsproblemer til at kunne tage et vilkårligt job.

Konsekvensen er fattigdom, og det kan mærkes i Kirkens Korshær, hvor medarbejderne møder de mennesker, der rammes af de lave ydelser.

– Vi ser mange fattige, også en del, der ikke får mad hver dag. Nogle får kun mad en enkelt gang om dagen, og flere har hele dagen uden mad. Hjemløse, der ingen penge har, får mad hos os og får mad med til weekenden, fortæller Maria Benzon, leder af Kirkens Korshærs sociale arbejde på Lolland og Falster.

Om rundspørgen

Rundspørgen er udført af Voxmeter i august 2019 blandt 1000 respondenter og er repræsentativ for den danske befolkning over 18 år.

Kommentarer