Haslev

Sjællandske kommuner gør det lettere for virksomheder at byde på mindre opgaver

Det er blevet mindre bøvlet for virksomhederne på Sjælland og Lolland-Falster at byde på kommunale håndværkeropgaver. I de fleste sjællandske kommuner skal virksomhederne nu først stille en økonomisk garanti, en såkaldt arbejdsgaranti, når de byder på opgaver på en million kroner eller mere.

På Sjælland og Lolland-Falster stiller 14 ud af 17 kommuner først krav om en bankgaranti, når opgaven, som kommunen sender i udbud, er på en million kroner eller mere. Dermed kan virksomhederne byde på kommunale opgaver til under en million kroner uden først at skulle i banken. Sidste år var der syv kommuner på Sjælland og Lolland-Falster, der havde en grænse på mindst en million kroner, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.

Det er virkelig positivt, at så mange sjællandske kommuner nu har hævet grænsen til en million kroner eller mere. I Guldborgsund er grænsen endda helt oppe på halvanden million kroner. Det kan vi kun være tilfredse med. For det gør hverdagen nemmere og billigere for særligt de små virksomheder, når de ikke skal have fat på banken for at give et bud på en mindre opgave, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

På landsplan går det også den rigtige vej. 72 ud af 98 kommuner stiller først krav om, at virksomhederne skal stille en arbejdsgaranti ved opgaver på mindst en million kroner. Sidste år gjorde det sig gældende for 49 kommuner, mens antallet var 17 i 2015.

I kommunerne Greve, Ringsted og Lolland skal virksomhederne stille med en bankgaranti, når de byder på kommunale opgaver på 500.000 kroner eller mere. Både Ringsted og Lolland kommuner er dog i en politisk proces om at hæve grænsen.

Jeg er glad for, at endnu to kommuner vil hæve grænsen. Så håber jeg bare, at Greve også vil følge trop.  For det er både dyrt og bøvlet, når virksomhederne skal stille en garanti ved mindre opgaver. Det gælder ikke bare for virksomhederne, men også for kommunerne, der også bruger meget tid på at håndtere ordningen. Derfor anbefaler vi i Dansk Byggeri, at kommunerne først kræver arbejdsgarantier på opgaver til minimum en million kroner, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

Om arbejdsgaranti

En arbejdsgaranti er en økonomisk sikkerhed, virksomheden skal stille, når den byder på en opgave. Garantien skal dække fejl og mangler, hvis virksomheden går konkurs eller af andre årsager ikke kan færdiggøre opgaven. Den enkelte kommune afgør selv, hvor lav beløbsgrænsen for opgavestørrelsen skal være, før virksomheden skal stille arbejdsgaranti. Dansk Byggeri anbefaler en grænse på minimum en million kroner.

Opgørelsen bygger på data fra en spørgeskemaundersøgelse, som er sendt til kommunaldirektørerne. I opgørelsen dækker Sjælland over kommunerne; Guldborgsund, Lolland, Faxe, Næstved, Stevns, Vordingborg, Holbæk, Kalundborg, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Sorø, Greve, Køge, Lejre, Roskilde og Solrød

Kommentarer