Haslev

Stop – Det er Politiet- eller?

Sydsjælland og Lolland – Falsters Politi deler deres bekymring med Nordsjællands Politi.
Læs hvorfor her:
I vores hverdag oplever vi heldigvis, at langt de fleste borgere følger vores anvisninger og gør, som vi beder dem om.
Det er vi naturligvis glade for – og så alligevel… Vi oplever nemlig også, at en særlig gruppe borgere er så lovlydige og autoritetstro, at de bliver franarret deres penge. Det er den generation, som er vokset op med, at man ikke stiller spørgsmål til politiet – eller andre myndighedspersoner.

Forleden blev en ældre mandlig borger her i kredsen kontaktet af en person, der over telefonen udgav sig for at være ansat hos politiet. Denne person ville sende sin kollega hjem til manden for at undersøge en sag om hvidvaskning af penge.

Da det kort tid efter bankede på døren hos borgeren, troede han, at det var politiet, der var dukket op og lukkede uden videre den mand ind, som stod uden for døren. Manden viste ingen legitimation, og borgeren satte ikke spørgsmålstegn ved det. Han havde tillid til, at det var politiet, for det havde han jo lige fået at vide i både telefon og af manden i døren, at det var.

Men lige præcis her er det, at vi vil opfordre til en lille smule mindre autoritetstro og lidt mere Rasmus Modsat. For vi kunne aldrig finde på at banke på døren og undlade at vise et legitimationskort eller på anden måde godtgøre, at vi er fra politiet. Vi vil heller aldrig bede dig om at udlevere dit dankort, Nem-Id eller koder hertil. Og vi beder heller aldrig om at få udleveret penge eller andre ting uden at give dig en officiel kvittering.

Men alt det tænkte den ældre borger ikke over. For han er vokset op med ikke at stille spørgsmål til en autoritet som politiet. Så han udleverede et større kontantbeløb og sit dankort til manden, som efterfølgende hævede penge fra borgerens konto.

Bliver du ringet op af nogen, der udgiver sig for at være en af os, opfordrer vi til, at du:

• noterer ”betjentens” navn og efterfølgende ringer 114 og spørger efter vedkommende
• aldrig – som i aldrig – udleverer bankoplysninger, dankort, kreditkortnummer, Nem-Id eller koder.

Får du besøg af en, der udgiver sig for at være fra politiet, så er det en rigtig god idé, at du:

• beder om at se deres legitimationskort
• sørger for at få en officiel kvittering, hvis du udleverer fx kontanter eller andre ting
• aldrig – stadig aldrig – udleverer bankoplysninger, dankort, kreditkort, kreditkortnummer, Nem-Id eller koder.

Ovenstående gælder i øvrigt uanset, hvilken generation du tilhører. Og tilhører du den yngre af slagsen, så tal gerne med dine ældre familiemedlemmer om, at det i nogle tilfælde er ok at være knapt så autoritetstro.

Tak for hjælpen.

Kommentarer