Haslev

Vandets Dag 2019 på fredag

Tænk bæredygtigt, når du vælger vandhane.
Vandets Dag 2019, fredag den 22. marts 2019, sætter vand på dagsordenen – og faktisk kan man som forbruger selv gøre meget for at spare på vandet ved at vælge den rigtige vandhane.

Design og pris er vigtige elementer for de fleste, der vælger nye vandhaner og brusere.

Men man kan få flot design og gode priser, selvom man også gerne vil tænke bæredygtigt ved at vælge vandbesparende løsninger i høj kvalitet.

Det forklarer Liza Andersen, der er blogger på www.vandmedomtanke.dk og Head of Communication & Marketing hos FM Mattsson Mora Group Danmark.

– Moderne vandhaner kan lokke eller hjælpe os (altså det man også er begyndt at kalde nudging) til at spare på vandet. Det er smart, for vand er dyrt, og som forårets tørke viste mange steder i landet, har vi heller ikke i Danmark uendelige ressourcer af vand, siger Liza Andersen.

Energivenlige vandhaner

Energivenlige vandhaner kan både sænke dit vandforbrug ved hjælp af forskellige teknologier og sænke dit energiforbrug. Det kræver nemlig også energi at varme vand op. Men vandbesparende armaturer gør, at du bruger mindre varmt vand i dagligdagen og altså mindre energi, hvilket i sidste ende sparer dig penge og beskytter miljøet.

Et moderne kvalitets-armatur kan for sørge for, at der kommer lidt mindre vand ud, når du åbner for vandhanen, men skabe en fornemmelse af, at der er tale om samme vandmængde. På den måde går vandbesparelser ikke ud over komforten. Den funktion hedder ”luftblander”.

– Nogle moderne vandhaner produceres med koldstart. De fleste af os har en tendens til at tænde for det varme vand, når vi for eksempel skal vaske hænder. Men vandet når aldrig at blive varmt, inden vi er færdige og slukker for vandhanen igen, forklarer Liza Andersen.

Det varme vand står derfor i rørene til ingen verdens nytte og bliver koldt. Det koster meget energi. Vel at mærke energi, som du så at sige ikke får noget for. Det forhindrer en vandhane med koldstart.

Spar vand med luft

Hvis du har en ældre bruser installeret i dit bad, bruger du mindst 10-15 liter vand i minuttet. Tager du et bad på 10 minutter, ryger der altså hurtigt 100-150 liter. Med de nye sparebrusere kan du næsten halvere den mængde.

– Brusehovedet er nemlig designet til at tilføre luft til vandet, så der i stedet kommer cirka 6 liter vand ud i minuttet, men komforten er stadig høj. Billigt bad, samme oplevelse, siger Liza Andersen.

FAKTA – Vandets Dag

Vandets Dag den 22. marts 2019 er en FN-temadag, der har til formål at sætte fokus på drikkevandet.

Vand med Omtanke er et online univers, der har til formål at sætte vores vandforbrug på dagsordenen ved at vise potentialet i at bruge vand smartere og mere bæredygtigt til gavn for forbrugernes økonomi og miljøet.

 

Hvad skal din vandhane kunne?

Overvej, hvad din vandhane i dit nye køkken eller bruser i det nye badeværelse skal kunne. Moderne vandhaner og brusere kan nemlig så meget mere end blot at skaffe dig rindende vand.

Måske er en tud, der kan trækkes ud og er fleksibel lige det, der kunne være et hit i dit køkken.

En anden smart teknologi, der allerede er meget brugt i lufthavne og offentlige institutioner for at opnå vandbesparelser, er berøringsfrie vandhaner.

Inden for de seneste år er brugervenligheden og funktionaliteten blevet så god, at det nu også giver mening at blive berøringsfri i hjemmet.

Du kan f.eks. selv indstille efterløbstiden, så den passer til dit behov – dvs. hvor længe vandet skal løbe, efter at du flytter hænderne. Før i tiden var det en fabriksindstilling, som man ikke kunne ændre på.

Derudover er der en stor sundhedsmæssig gevinst at hente på de berøringsfrie armaturer, da håndtaget på almindelige vandhaner hurtigt bliver gemmested for masser af bakterier.

Din vandhane skal være rar at bruge

Når du skræller gulerødder. Når du brygger kaffe. Når du vrider karkluden. Når du vasker hænder. Du bruger din vandhane mange gange hver eneste dag, så det skal være en fornøjelse at bruge den.

Så vælg en vandhane og et brusebatteri med greb, der er til at regulere og giver dig reel mulighed for at justere vandmængde, temperatur med mere.

Mange vælger for små greb, som er vanskelige at bruge, når fingrene er sæbet ind.

Det gælder især i børnefamilier, hvor vandhanen ikke behøver at få fuld gas hver gang – det giver bare ekstra rengøring, fordi vandet sprøjter til alle sider, når børnene stikker hænderne ind under vandet.

Læs mere om vand med omtanke her.

Kommentarer