Haslev

Verdensmåls Udvalg hentede inspiration fra Haslev Kirkes grønne profil

Biodiversitet med opsætning af fuglekasser, insekthoteller, bistader og skjul til pindsvin på kirkegården! Faxe kommunes Verdensmål Udvalg mødte den grønne kirke i Haslev.

Kommunens Verdensmål Udvalg har fundet ud af, at arbejdet med projektet “Grøn Kirke i Haslev” byder på rigtig megen inspiration i arbejdet med FNs verdensmål.

FNs 17 forskellige verdensmål handler alle om bæredygtighed. Her har kirkefolkene i Haslev både ideer, erfaringer og resultater at fremlægge.

Det gjorde tre repræsentanter fra kirkens projekt Grøn kirke på verdensmål Udvalgets sidste møde i 2020.

Repræsentanterne Carl Axel Lorentzen, Bent Skovbo Hansen og Allan Juel Jensen fortalte blandt andet Verdensmål Udvalget om, hvilke handleplaner der er for kirken og dens profil som bæredygtig.

Bag projektet Grøn Kirke står Danske Kirkers Råd. Grøn Kirkes formål er at inspirere og motivere kirker og kirkelige organisationer til at tage et medansvar for de klima- og miljøudfordringer verden står overfor. Der er 266 danske kirker, der er aktive i projekt Grøn Kirke.

Verdensmål Udvalget hørte ikke kun om økologisk hjemmebagt nadverbrød. Grøn Kirke i Haslev begrænser også brugen af kemikalier i eksempelvis rengøring, vedligeholdelse på udearealer. Kirken køber miljøvenlig energi, anvender LED-pærer, indfører vandbesparende installationer ved udskiftninger og planlægger vandopsamling på kirkehus og maskinhus til kirkegårdens eget forbrug. Dette og meget mere diskuterede man med kommunens Verdensmål Udvalg.

– Det var alt sammen meget inspirerende at høre om, siger René Tuekær, der er formand for Verdensmål Udvalget.

– Det slog os alle i udvalget, at Grøn Kirke arbejder med en meget simpel og effektiv metode, når de store visioner og ideer skal udmøntes i handling. Her lærte vi noget, som kan tages i anvendelse, når vi i Faxe kommune næste efterår skal ud over rampen med Verdensmål Udvalgets anbefalinger til byrådet. Anbefalinger der helst skal omsættes til handling i 2021 og 2022.

Verdensmål Udvalgets opgave er ikke at sætte noget i gang nu. Opgaven er at stille forslag til økonomiudvalget om nye tiltag indenfor FNs verdensmål om en bæredygtig udvikling.

Kommentarer